Cheap Synthroid

Synthroid is especially important during competitions and for rapid muscle growth. No prescription needed when you buy Synthroid online here. This drug provides faster conversion of proteins, carbohydrates and fats for burning more calories per day.

Cheap Abilify

Abilify is used to treat the symptoms of psychotic conditions such as schizophrenia and bipolar I disorder (manic depression). Buy abilify online 10mg. Free samples abilify and fast & free delivery.

Sponsored:

The best online shops in Italy:

Dekor • Print - Papírmanufaktúra
 

A PAPÍRMERÍTÉS TÖRTÉNETE

A papír feltalálása

A papírt isz.105-ben találta fel a Han dinasztiában uralkodó Ho-Ti császár minisztere Caj Lun.

Javasolta a császárnak, hogy a nehéz bambusztábla és a drága selyem helyett papírra írjanak. A császár elfogadta és elrendelte a papírkészítés elterjesztését.


A papír alapanyaga

A papír növényi rostokból készül.

Kínában a papír alapanyaga eperfaháncs, bambuszrost, különböző kínai füvek voltak, melyhez kiegészítésként kevés rongyhulladékot kevertek.

 

A papírkészítés terjedése

A papírmerítés (a későbbi fehírmívesség) Kínából terjedt Koreába, Japánba. Az iszlám kultúrterületen át a Közel-Keletre, Észak-Afrikába, majd Itálián, Spanyolországon át Európába.

 

Kína a papírkészítés titkát évszázadokon keresztül őrizte. Szamarkand volt az a terület, ahol 751-ben egy háború során kínai hadifoglyokat mesterségük gyakorlására kényszerítettek.

Ezután Szíria, Palesztína, Perzsia, India arab uralom alatt álló városaiban is megkezdték a papír készítését. Majd Kairóban és a marokkói Fez-ben is dolgoztak papírmerítők.

Az arab-mór kultúra a papír ismeretét elterjesztette Európában is. Spanyolországban először a Valencia melletti Xativában indult el a papírkészítés 1100 körül.

Itáliába az egyiptomi műhelyekből szállították a papírt, Szicílián keresztül. Az első itáliai műhely Fabriánóban kezdte meg működését.

Magyarországon 1310-ből származik az első papíroklevél. A gyártás a XVI. Században indult meg. Papírmalmokat alapítanak Lőcsén, Brassóban, Kolozsváron, Nagyszebenben.

A papírkészítés fejlődésének nagy lendületet adott az írás elterjedése és a nyomtatás feltalálása.
A papírkészítés módszerei folyamatosan fejlődtek, de az alapvető lépések a mai napig nem változtak.
A papírmerítés folyamatáról itt olvashat.

 
Aktuális ajánlatRendelhető termékekTermékismertetőkÖtlettárElérhetőségCégismertetőPapírmerítés folyamataPapírmerítés története
ANTRÉ Webdesign